• Synopsis

    De Bijsluiter van Goed Doen is een documentaire die de dilemma’s van particuliere hulpprojecten met een positief kritisch oog in beeld brengt. Steeds meer Nederlanders nemen het ‘ontwikkelingsheft’ en de verantwoordelijkheid in eigen handen en starten een eigen hulpproject in een ontwikkelingsland. Deze solidariteit wordt sterk aangemoedigd maar ook heftig bekritiseerd. Hulp geven is iets positiefs, maar allerminst gemakkelijk. Goede bedoelingen hebben niet altijd goede effecten en er komt veel kijken bij het opzetten van een project in een ander land. Het is dan ook een veel besproken onderwerp, dat flink wat emoties losmaakt en waar veel mensen direct of indirect mee te maken hebben. De Bijsluiter van Goed Doen vertaalt de complexe discussie van schrift naar beeld op een dusdanige wijze dat de kijker zijn eigen conclusies kan trekken en geïnformeerd zijn verantwoordelijkheid kan nemen.

    De Bijsluiter van het Goed Doen maakt de kijker duidelijk wat er allemaal komt kijken bij een particulier hulpproject. De documentaire toont de motivatie en ervaringen van particuliere hulpgevers, de duurzaamheid van de projecten, de context van de projecten, en de moeilijkheid om objectief te reflecteren en fouten toe te geven. De documentaire volgt de ontwikkelingen van particuliere hulpprojecten in Oeganda. Een van deze projecten is een landbouwproject voor drie groepen voormalige kindsoldaten dat in 2008 is opgezet door Theo. Elke groep heeft twee ossen gekregen om het land te verbouwen en zo inkomsten te genereren. Bij twee groepen loopt het goed, maar bij de derde gaat het mis. Voor de camera vertelt Theo openhartig zijn verhaal. Waarom wil hij de mensen zo graag helpen? Hoe gaat hij om met de problemen in de derde groep? Wat zijn zijn toekomstplannen? Theo staat voor belangrijke keuzes en die momenten hebben we op film vastgelegd.

    Op deze manier neemt Theo de kijker mee in zijn drijfveren, de frustraties, de moeilijkheden en kwetsbaarheid die hij voelt. Maar de documentaire laat ook positieve kanten laten zien: zijn solidariteit, zijn geluksmomenten en zijn successen.